A karácsony története

December 25-e eredetileg római pogány ünnep volt, mellyel a téli napfordulót ünnepelték, ez az az időpont, amitől a nappalok már nem rövidebbek, hanem egyre hosszabbak lesznek.

A keresztény egyház Jézus születését már a negyedik században megünnepelte, az ünnep azonban január 6-ra esett (az örmény egyház jelenleg is ekkor ünnepli azt). Az ünnep december 25-re való áthelyezésével valószínűleg a régi keresztények igyekeztek háttérbe szorítani, illetve kiváltani a pogány ünnepet.

Az evés, zöld növényekkel való díszítés, jókívánságok és ajándékok is jelen voltak már a téli napforduló ünnepében, a karácsonyfa azonban csak a múlt század során jelent meg, kiszorítva a korábbi életfát, termőágat, amely a megújuló természetet jelképezte.

Jelenleg keleten és a katolikus nyugati vidékeken Jézus nevében, a nyugati protestáns országokban a Mikulás nevében, az ateista közösségekben mindenki a maga nevében ajándékozik. Egyes ateista közösségekben elterjedt a Newtonmass kifejezés is, ők az ünnepet a tudományos gondolkodás egyik megalapítójának, Newtonnak az 1642. december 25-ei születéséhez kötik.

Taktika2012. szept.

Hiba jelentéseHiba jelentése

További trükkök

Összes trükk

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be vagy lépj be Facebookkal!