Mintás csomagolópapír

A saját készítésű csomagolópapír elkészítéséhez matt felületű, üres papír szükséges. A díszítésnek három módja van.

1. Díszítés sablonnal és ecsettel:
A kívánt minták felviteléhez sablonokat kell készítened, melyet tartóssága és egyszerűbb kezelése miatt érdemes kartonpapírból kivágni. Ezek lehetnek csillagok, különböző méretű körök, szívek, angyalkák, stb., sőt, ezeket kombinálhatod is. Sablont úgy készíthetsz, hogy egy, a mintánál nagyobb karton közepéből sniccerrel kivágod a választott mintát úgy, hogy az ujjaid elférjenek majd akkor, amikor a sablont a csomagolópapírra helyezed. Egy kis szivacsdarabot márts vízfestékbe vagy fedőfestékbe, és a sablonon belül óvatosan nyomkodd a szivacsot a csomagolópapír felületén (tapicskálj vele), egészen addig, míg a mintát ki nem tölti a festék.

2. Díszítés sablonnal és vattapamaccsal:
Ehhez a technikához éppen az 1. pontban említett sablon visszájára van szükség: itt nem a kartonpapír közepéből kivágott luk képezi a mintákat, hanem maga a forma. Éppen ezért, ha az 1. pontban leírt módon már készítettél sablonokat, annak "hulladékát" itt fel tudod használni. Egy ceruza végére madzaggal vagy hajgumival rögzíts egy 1-2 cm-es vattapamacsot. Ezt mártsd bele a festékbe, és nyomkodd körbe vele a sablon szélét, miközben a mintát egy ujjal erősen odaszorítod a csomagolópapírhoz. Minél szárazabb festékkel dolgozz, az eredmény így (fehér festékkel) olyan lesz, mintha porcukorral szórtad volna meg a csomagolópapírt.

3. Díszítés parafanyomdával:
Parafalapból sniccerrel vágj ki tetszőleges mintákat (csillagok, hold, szív, stb.), és lapos fejű gombostűvel rögzítsd egy parafadugó végére. Egy ecsettel vastagon vidd fel a festéket a parafapecsétre, és nyomd a mintát a csomagolópapírra. A nyomdát erősen nyomd, és tarts ott egy rövid ideig, hogy a papír kellően magába szívja a festéket. Ezzel a módszerrel kevésbé precízen kiszínezett, kopottasabb mintát kaphatsz, ha csak minden második pecsételés után kened újra a nyomdát.

Tipp 1: sötét színű csomagolópapíron a világos, élénk minták különösen szépen mutatnak.
Tipp 2: a papírra nyomott minták egy nagyobb méretben kivágott változatát mellékelheted ajándékkísérőként.

uborka2006. nov.

Hiba jelentéseHiba jelentése

Kapcsolódó trükkök

Összes trükk

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be vagy lépj be Facebookkal!